Valthornisten och filharmonikern Rolf Bengtsson har lämnat oss. Rolf var Svenska Hornsällskapets ordförande 1995 och ingick i den allra första styrelsen från 1993. Han spelade i Kungl. Filharmonikerna 1964-2009 och var alternerande solohornist från 1967. Han är därmed en av de orkestermedlemmar som spelat längst i orkestern. Under i stort sett alla dessa år delades 1:a-hornsstolen mellan Bengtsson och Ib Lanzky-Otto, ytterligare en av orkesterns trotjänare, som gick bort i augusti förra året.

Rolf Bengtsson föddes i Helsingborg, men växte upp i Grängesberg, ett litet gruvsamhälle i Dalarna, dit familjen flyttade när pappa Åke fick jobb som musikkonsulent. Det var här som Rolf fick sina första orkestererfarenheter, i ortens orkesterförening. Vägen mot den professionella hornkarriären gick, som för så många andra i samma generation, via Wilhelm Lanzky-Otto och musikhögskolan i Stockholm.

Förutom ett otal konserter och inspelningar med Kungl. Filharmonikerna var Rolf Bengtsson också under flera år en av medlemmarna i Filharmonins blåsarkvintett. 1982-1984 vikarierade han som stämledare i Hovkapellet. Han spelade även i Ulf Björlins orkester under en tioårsperiod, när Evert och Sven-Bertil Taube framträdde på Gröna Lund om somrarna.

Vi minns en fantastisk hornist och musiker och våra tankar går nu till Rolfs fru Trine och övriga anhöriga.

Hans-Erik Holgersson
Svenska Hornsällskapet