Home Nyheter Årsmötestack 2016
Årsmötestack 2016 PDF Skriv ut Skicka sidan
2016-03-22 22:43

Några ord om årsmöteshelgen i Lund 5-6 mars 2016

Nu i mars ägde årsmöteshelgen rum på Lunds Kulturskola. Samtidigt med Hornsällskapets aktiviteter hade hornläraren Joakim Casagrande också valt att lägga Skånes horndag, med en mängd tillresta hornelever.

Lördagen inleddes med masterclass där hornisterna Johan Åhnberg (Copenhagen Phil), Henrik Halén (MSO) och Lasse Mauritzen (DR Symfoniorkester) hade

varsitt pass. Här kunde man få lyssna på hornkonserter av bl a Mozart, Haydn, Strauss och Gliere. Pianisten Olle Sjöberg från Malmö Musikhögskola ackompanjerade.

 

Parallellt med masterclassen för de äldre deltagarna var de yngre musikskoleeleverna uppdelade i olika grupper och spelade hornensemble under ledning av de tillresande hornlärarna Maria Becker och Karin Brodin (Malmö), Annmari Wangin och Linnéa Pihl (Linköping), Sandra Löfgren (Borås), Marie Karlsson (Helsingborg) och Marie Andersson (Göteborg).

 

Maria BeckerMaria Becker instruerar en av de många yngre
hornensemblerna inför lördagens konsert.


Under eftermiddagen höll sedan undertecknad ett litet föredrag om Malmöhornisten och kompositören Hans Jacob Tengvall och Mats A Johansson demonstrerade wienerhornets egenheter.

På kvällen var det dags för konsert med våra gästlärare och med hornensemblerna. Det blev en blandad giv med en sats ur Crusells hornkonsert, York Bowens hornsonat från 1937 och Brahms horntrio. Därtill spelade hornensemblerna varsitt stycke innan alla samlades för att avsluta med Lars Holms ”Boeves psalm”. Totalt var det ett 90-tal hornister som musicerade tillsammans under ledning av Joakim Casagrande, som också hade gjort arrangemanget med stämmor av olika svårighetsgrad.

Söndagen inleddes med den alltid återkommande hornkvartettävlingen. I juryn satt Thomas Ekman, Johan Åhnberg, Ronnie Granath, Henrik Halén och Mats A Johansson. Totalt deltog 14 kvartetter, men beroende på de tävlandes ålder fanns det tre klasser som man tävlade i.


JurynHornkvartettävlingens jury hade en diger uppgift.

 

Vinnare klass 1Vinnare i hornkvartettävlingens klass 1: Linköpings musikskola:  
Julius Ulltjärn
Oscar Lomark
Linnea Strand
Alva Wärnsberg


I klass 2 delades vinnarplatsen mellan Linköping (Henrik Segrell, Lovisa Weiding, Gustav Wenemark och Albert Karlsson) och Lund (Astrid Hemmingsson, Niklas Kotarsky, Oscar Carlberg och Magnus Vahlén).

I klass 3, den s k ”högskoleklassen” (om någon i kvartetten är över 18 år), kunde tre olika hornkvartetter avnjutas: från Helsingborg, från Lunds stadsorkester och från Malmö musikhögskola, vilka också avgick med segern. Musikerna i den kvartetten hette:
Mara Maculevica, Oskar Lejonklo, Heidi Eskelinen och Erik Rönér.

Vinnare klass 3

Vinnare i hornkvartettävlingens klass 3: Malmö musikhögskola


Hornkvartettävlingen, avslutades med ett framförande av Sixten Sylvans Liten svit för 8 horn, dirigerad av Thomas Kjelldén. Kjelldén blev också mottagare av 2016 års Wilhelm Lanzky-Otto-stipendium. Sonen Ib var den som delade ut priset. Han framhöll Kjelldéns insats som mångårig hornpedagog och som ambassadör för svensk hornmusik.

Ib och ThomasThomas Kjelldén mottager Wilhelm Lanzky-Otto-stipendiet ur sonen Ibs hand.

Thomas KjelldenThomas Kjelldén

 Kort om årsmötet

Efter lunch på söndagen hölls det formella årsmötet. Thomas Ekman har valt att stiga av ordförandeposten, men är fortfarande kvar i styrelsen. Jag har därför tackat ja till att vara ordförande de återstående två åren. Jag var Hornsällskapets förste ordförande 1993, så det känns både nostalgiskt och spännande att åta sig detta uppdrag igen. Nu stundar ju snart också Hornsällskapets 25-årsjubiléum som infaller 2018.

Tidningsgruppen för Movitz har förändrats något. Vi saknar just nu någon som kan göra layouten på tidningen. Är du intresserad av detta eller känner du någon som skulle passa för detta får du gärna höra av dig till mig. Just nu arbetar vi med en artikel om hornisten och hornläraren Axel Malm. Har du några minnen av Axel Malm som du vill delge oss så hör av dig till tidningsgruppen.


BullarInte bara hornspel…..

 

Er ordförande, Hans-Erik Holgersson

 
 

Nytt på sidan

2018-08-10

Kalendern uppdaterad

to 18 okt kl 19:00
Annamia Larsson
to 18 okt kl 19:00
Radovan Vlatković
fr 19 okt kl 19:00
Annamia Larsson
fr 19 okt kl 19:00
Radovan Vlatković
on 14 nov kl 19:00
Hans Widerberg
lö 16 mar – sö 17 mar kl 08:00
SHS:s Årsmöteshelg 2019